Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Μ. Βρετανία: Ο «Νόμος του Άρθουρ» προβλέπει ισόβια για τους δολοφόνους παιδιών


βίντεο Άρθουρ

Newsroom eleftherostypos.gr

Μεγάλη Βρετανία: Η δολοφονία του 6χρονου Άρθουρ Λαμπίνιο- Χιουζ αναζωπύρωσε τις συζητήσεις γύρω από την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε όλους τους δολοφόνους παιδιών.

Στην υπόθεση του μικρού Άρθουρ, που συγκλόνισε πρόσφατα τη χώρα, ένοχοι για τον θάνατο του παιδιού κρίθηκαν η μητριά του, η 32χρονη Έμμα Τάστιν και ο 29χρονος πατέρας του, Τόμας Χιουζ. Η Τάστιν καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 29 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία του αγοριού, ενώ ο Χιουζ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Στο βρετανικό κοινοβούλιο έχουν αρχίσει ξανά συζητήσεις για την ψήφιση ενός νέου νόμου, που θα επιβάλει οπωσδήποτε την ισόβια ποινή σε όσους αποδεικνύεται πως είναι υπαίτιοι για τον θάνατο ενός παιδιού από πρόθεση. Ο «Νόμος του Άρθουρ», όπως άρχισε να αποκαλείται πρόσφατα ο πιθανός νέος νόμος, υποστηρίζεται πλέον και από τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Όποιος σχεδιάζει και στη συνέχεια εκτελεί την δολοφονία ενός παιδιού δεν θα πρέπει ποτέ να απελευθερώνεται από τη φυλακή», είπε ο Τζόνσον στη «The Sun».

«Σκοπεύουμε να αυστηροποιήσουμε τη σχετική νομοθεσία, ξεκινώντας από την επιβολή της ισόβιας ποινής για τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες «παιδιά-φαντάσματα» στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υφίστανται  κακοποίηση, αφού δεν επέστρεψαν στο σχολείο μετά τα lockdown, όπως επεσήμανε ένας Βρετανός  βουλευτής.

Ο Ρόμπερτ Χάφον, πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε ότι 100.000 μαθητές «χάθηκαν στο σύστημα» και είναι ως εκ τούτου ευάλωτοι στη σκληρότητα στο σπίτι.

Ο Χάφον έφερε το πρόβλημα αυτό στην επιφάνεια, αφότου o Βρετανός υπουργός Παιδείας, Ναντίμ Ζαχάουι, επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για όλες τις παραμέτρους και τα λάθη που οδήγησαν στο θάνατο του Άρθουρ.

 

Άρθουρ: Η δολοφονία ήρθε μετά από μήνες κακοποίησης- Τι είπαν οι συγγενείς στο δικαστήριο

Κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία του Άρθουρ, συγγενείς του κατέθεσαν σχετικά με την κακοποίηση που υφίστατο το παιδί συστηματικά.

Η γιαγιά του κατέθεσε πως τον είχε βρει με μελανιές στο σώμα, τις οποίες φωτογράφισε, προτού καλέσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την ίδια, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι «δεν ήθελαν να δουν τις φωτογραφίες». Όταν οι κοινωνικοί λειτουργοί επισκέφθηκαν την επόμενη ημέρα το σπίτι, απέδωσαν τις μελανιές σε κάποιο «παιδικό παιχνίδι» και δεν κατέγραψαν κάποιο «λόγο ανησυχίας».

Μία κοινωνική λειτουργός παραδέχθηκε στη δίκη ότι είχε δει μια ασυνήθιστα μεγάλη, κιτρινισμένη μελανιά στην πλάτη του παιδιού και ότι όταν αργότερα είδε τις φωτογραφίες που είχε βγάλει η γιαγιά του 6χρονου, «σοκαρίστηκε από το πόσο πολλά και σοβαρά ήταν τα τραύματα».

Άρθουρ

Ο θείος του Άρθουρ, Μπλέικ Χιουζ, είπε στο δικαστήριο πως έναν μήνα πριν τον θάνατό του, ο μικρός είχε ξεσπάσει σε κλάματα, λέγοντας πως η μητριά του τον είχε σπρώξει σε έναν τοίχο, αποκαλώντας τον «άσχημο». «Είπε ότι η μαμά του δεν τον αγαπούσε και τον είχε εγκαταλείψει. Στη συνέχεια ξέσπασε σε κλάματα και είπε ότι κανείς δεν τον αγαπούσε», κατέθεσε ο άνδρας.

Όπως αποδείχθηκε, το αγόρι κατέληξε μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό του από την Τάστιν, στις 17 Ιουνίου του 2020, μετά από μήνες συστηματικής κακοποίησης. Εκείνη την ημέρα, η μητριά του αγοριού είχε χτυπήσει το κεφάλι του θύματος επανειλημμένα σε μια σκληρή επιφάνεια, κυκλοφορώντας στη συνέχεια φωτογραφίες με το βαρύτατα τραυματισμένο παιδί, όσο εκείνο ψυχορραγούσε μες στο σπίτι.

Ο πατέρας του παιδιού κρίθηκε επίσης ένοχος για τη συμμετοχή του στην συστηματική κακοποίηση του Άρθουρ, καθώς και για το γεγονός ότι ενθάρρυνε συνέχεια την Τάστιν να το κακοποιεί η ίδια, στέλνοντάς της μηνύματα όπως «Ξεκίνησε να του σκάβεις τον λάκκο» και «Απλά τελείωσέ τον». Τα μηνύματα αυτά παρουσιάστηκαν και στο δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου